Contact direct: (021) 221.28.42

E-mail : contact@cabinetdent.ro Telefon Mobil: 0724/356.735 - 0722/968.836

Str. Ceahlau Nr.15, Bl. 75, Sc. 2, Ap. 58, Int. 08, Parter, Sector 6, 060373 Bucuresti Vezi Harta

Parodontologie

Ce este Parodontologia Dentara?

Parodontologia este specialitatea stomatologica ce include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza parodontiul – tesuturile care mentin dintele pe creasta alevolara: gingie, os, ligament dento-alveolar, cement si dintele in sine.

Bolile parodontale reprezinta infectiile bacteriale ale parodontiului. Acesti agenti microbieni proveniti din placa dentara ataca si distrug gingia si osul, actiune ce are ca rezultat pierderea dintelui afectat.

Bolile parodontale sunt clasificate in modul urmator:

 • Gingivopatii induse sau nu de placa bacteriana;
 • Parodontite cronice, localizate sau generalizate;
 • Parodontite agresive, localizate sau generalizate;
 • Parodontite ca manifestari ale bolilor sistemice;
 • Boli parodontale necrotice: gingivita si parodontita ulceronecrotice;
 • Abcese parodontale: gingival, parodontal si pericoronar;
 • Parodontita asociata cu leziuni endodontice;
 • Dezvoltarea sau deformarile dobandite si conditii: factori de la nivelul dintilor si a crestei edentate, factori din vecinatatea dintilor si traume ocluzale.

Procedurile parodontale includ:

 • Tratamentul infectiei acute parodontale;
 • Analiza clinica parodontala si inregistrare date;
 • Planare radiculara;
 • Alte tratamente parodontal nechirurgicale: aplicare medicamente, debridare, lavaj;
 • Tratament parodontal chirurgical: operatii cu lambou, grefe gingivale, grefe osoase, regenare tisulara, rezectie de radacina.
 • Interventii de mentinere dupa terapie parodontala.

Intrebari Frecvente in Parodontologie

Ce sunt bolile parodontale?
Bolile Parodontale

Bolile Parodontale

Bolile pardontale sunt afectiuni ale gingiei si osului alveolar precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola. Ele sunt cauzate in principal de placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal.

In faza incipienta, afectiunea parodontala poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie ( parodontoza ) si in final la pierderea dintilor.

Care sunt simptomele bolilor parodontale?

Printre semnele alarmante se numara: gingii rosii si sensibile, ce sangereaza la periaj si masticatie; usoara mancarime gingivala; dureri usoare, suportabile, la periaj si in timpul masticatiei unor alimente dure sau fierbinti.

Deoarece manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si intermitente, ele sunt de obicei tolerate de majoritatea pacientilor, care nu solicita decat rar o consultatie de specialitate din aceste cauze.

Ce este parodontopatia?

Parodontopatia este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor. Parodontopatia este o boala a parodontiului, tesutul de sustinere a dintelui in alveola osoasa.

Astfel, putem intalni dinti aparent sanatosi, fara carii, care sunt mobile si care uneori necesita extractia. Daca aveti gingii umflate, rosii violacee, care sangereaza usor, ar fi indicat sa consultati un medic stomatolog.

Cum putem preveni parodontoza?

Periajul dentar corect, precum si prezentarea la controlul periodic stomatologic din 6 in 6 luni sunt modalitati elementare, dar foarte eficiente de prevenire a aparitiei bolii parodontale.

Periajul dentar trebuie executat de 2 ori pe zi, dimineata si seara. De asemenea, e foarte importanta tehnica de periaj pentru ca un periaj incorect poate deveni chiar nociv. De aceea, adresati-va unui medic stomatolog care va poate explica o modalitate corecta de periaj.

Alaturi de periajul zilnic este necesar un detartraj insotit de un periaj profesional, o data la sase luni.