Contact direct: (021) 221.28.42

E-mail : contact@cabinetdent.ro Telefon Mobil: 0724/356.735 - 0722/968.836

Str. Ceahlau Nr.15, Bl. 75, Sc. 2, Ap. 58, Int. 08, Parter, Sector 6, 060373 Bucuresti Vezi Harta

Endodontie

Ce este Endodontie Dentara?

Endodontia reprezinta specialitatea stomatologica ce se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare.

Daca in urma consultului medical stomatologul dumneavoastra hotaraste ca aveti nevoie de un tratament de canal aceasta nu este neaparat o veste rea, inseamna ca dintele dumneavoastra poate fi inca salvat.

Nu trebuie sa va fie teama, tratamentul se efectueaza sub anestezie si este nedureros. Daca tratamentul endodontic se efectueaza defectuos sau prea tirziu, exista riscul aparitiilor unor complicatii.

Devitalizarea unui dinte ( scoaterea nervului ) si este considerate singura manevra ” oarba ” din cadrul terapiei stomatologice, ca urmare, presupune o deosebita atentie si indeminare din partea stomatologului.

Manevrele din endodontie sunt: curatarea canalelor radiculare, prepararea si conformarea mecanica a acestora si sterilizarea si obturarea.

Endodontie Dentara

Endodontie Dentara

In ce cazuri se aplica?

Tratamentul de canal se aplica in cazul in care nervul dintelui este distrus ireversibil de carie sau de o trauma. In acest caz pulpa dentara se poate inflama si se mareste in volum, iar din cauza presiunii pe care aceasta o exercita asupra cavitatii pulpare, apare senzatia de durere.

Simptomele care apar si care indica necesitatea unui tratament de canal sunt sensibilitatea dintelui in cazul consumului de alimente prea reci sau fierbinti, durere in cazul in care mestecam pe dintele respectiv, coloratie a dintelui sau durere constanta.

Nu intotdeauna insa acest tratament se aplica unui dinte bolnav. In cazul in care se efectueaza lucrari protetice in care dintii invecinati folosesc ca suport si vor fi slefuiti, tratamentul de canal poate fi facut preventiv in cazul acestora pentru a evita distrugerea acestor lucrari in cazul unor infectii ulterioare care pot sa apara.

Care sunt avantajele?

Tratamentul de canal impiedica extinderea infectiei la dintii invecinati si impiedica distrugerea dintelui unde a aparut infectia. In functie de numarul de dinti care urmeaza a fi tratati, tratamentul de canal se poate efectua in una sau mai multe sedinte. Dupa eliminarea nervului canalele vor fi obturate ( sigilate ), iar dintele va fi salvat.

Poate sa apara in timp o colorare a dintelui in urma acestui tratament dar se poate corecta prin albire, fatetare sau prin coroane.

Ce inseamna si de ce am nevoie de obturatie de canal?

Un dinte infectat foarte grav sau unul care e afectat de carie poate fi salvat uneori prin proceduri utilizate atat de stomatologul generalist, cat si de un specialist in canale radiculare numit endodont. Extractia este intr-adevar ultima metoda la care apelam.

Cum stiu daca am nevoie de o obturatie de canal?

Printre elementele care indica nevoia unui tratament la nivel de canal radicular, putem mentiona:

  • Durere spontana sau pulsatii concomitent cu muscatura.
  • Sensibilitate la produsele alimentare fierbinti sau reci.
  • Carie severa sau o rana care duce la aparitia unui abces ( infectie ).